Šta je managed WordPress hosting i zašto mi je potreban?

Da bi ste došli do uspeha u internet poslovanju, potrebno je da vladate raznim veštinama: internet marketingom, oglašavanjem, hostingom, pisanjem članaka i slično. Sve to može biti veoma stresno i da oduzima veliki deo vašeg vremena. Vaš sajt može biti vaš najdragoceniji resurs, kada govorimo o uspešnom, a ujedno i najjeftinijem predstavljanju velikom broju ljudi.

Osnovne informacije o hostingu

Prvo da odgovorimo na pitanje “Šta je to hosting?”. Hosting je usluga koja vam je neophodna da bi ste vaš sajt učinili dostupnim na internetu. Najprostije rečeno, hosting je usluga koja vam pruža prostor na nekom serveru za smeštaj fajlova vašeg sajta.

Da bi ste doneli najbolju moguću odluku, potrebno je da razumete koje mogućnosti i opcije nude razni hosting paketi i kako one utiču na vaš sajt. U nekim slučajevima su to najosnovnije mogućnosti za smeštaj odredjene količine fajlova i baze, a negde su tu i dodatne mogućnosti koje omogućavaju automatski backup, optimizaciju, bezbednost i slično.

Što više opcija neki hosting paket pruža, sve je verovatnije da se isti može klasifikovati kao managed hosting. Kad su takvi hosting paketi posebno optimizovani za WordPress, počevši od tehničkih zahteva pa sve do standardnih opcija za upravljanje sajtom, isti se smatraju managed WordPress hostingom.

Prednosti managed WordPress hostinga

Osnovna prednost managed WordPress hostinga jeste da je sve optimizovano za najoptimalnije hostovanje WordPress sajtova. Osnovni hosting, na kojem je moguće istovremeno hostovati sajtove koji su izradjeni u raznim tehnologijama, nije moguće optimizovati za jednu odredjenu platformu, jer moraju istovremeno da podržavaju različite tehnologije. Jedan server može istovremeno da pokreće WordPress sajt, sajt izradjen u Joomla CMS-u, Laravel-u i td. Jednostavno nije moguće optimizovati server za sve platforme istovremeno.

Za razliku od standardnog hostinga, managed WordPress hosting je podredjen isključivo WordPress-u i u tom slučaju hosting provajder može da optimizuje svoju infrastrukturu – operativni sistem, database server, file sistem i td. – za najoptimalnije hostovanje WordPress sajtova. Najbolji primer je keširanje, koje bolje funkcioniše na nivou servera, nego korišćenjem dodataka za keširanje na samom sajtu.

Bezbednost je jedna od bitnijih stavki gde managed WordPress hosting prevazilazi standardni (shared/deljeni) hosting. Mnogo je lakše obezbediti infrastrukturu kada tačno znate koji sistem hostujete, poznajući sve njegove slabosti. Tako, na primer, znajući kako se WordPress ponaša prilikom pokušaja logovanja sa pogrešnim podacima (korisničko ime i lozinka), provajder može implementirati specifične sisteme zaštite koji će automatski detektovati i blokirati svaki takav napad.

Rezultat navedenog je izuzetno stabilna, bezbedna i brza infrastruktura. Managed WordPress hosting okruženje se fokusira samo na jedan sistem: WordPress. To omogućava maksimalno iskorišćenje svih prednosti WordPress-a i suzbijanje svih nedostataka, što dovodi do izuzetno pouzdane infrastrukture koja je namenjena isključivo jednom sistemu.

Standardne opcije managed WordPress hostinga

Većina managed WordPress hosting provajdera nudi slične opcije, a ovo su neke standardne opcije koje su deo naših hosting paketa.

Automatski update

Automatski update je prisutan već duže vreme, a mi smo ovo podigli na viši nivo tako što pored update-a samog WordPress-a radimo i update bezbednosnih propusta čim se oni pojave.

WordPress će uvek biti updatovan na poslednju verziju, a pre samog update-a sistem će automatski u pozadini kreirati kopiju sajta i proveriti da li vaš sajt i dalje funkcioniše ispravno. Tek nakon uspešne provere će update biti uradjen na javnoj verziji sajta. Ceo postupak traje oko 1min. i krajnji korisnici neće primetiti oscilacije u radu sajta.

Na ovaj način se ne brinemo samo o bezbednosti vašeg sajta, već i o bezbednosti čitave infrastrukture.

Automatski backup

Posedovanje rezervne kopije sajta je svakako jedna od osnovnih stvari koju trebate imati u vidu. Manahost poseduje sopstveni S3 kompatabilni backup, koji se automatski obavlja svakog jutra u 03:00. U zavisnosti od hosting paketa, čuvamo poslednjih 7 ili 30 kopija vaših sajtova.

Ukoliko nešto podje po zlu, uvek možemo vratiti poslednju ili neku od ranijih verzija sajta, u roku od nekoliko minuta.

Uptime monitoring

Svako ko ima sajt zna da ponekad nešto može poći naopako i da sajt bude nedostupan. Nekad je u pitanju loš update, nekad je u pitanju server ili mreža i td. Zato je veoma bitno da sajt bude nadgledan 24/7 i da se u slučaju problema, o istom odmah obaveste administratori koji će problem otkloniti.

Mi smo implementirali UptimeRobot API u svoju infrastrukturu i dostupnost svakod sajta se automatski proverava na svakih 60 sekundi ili 5 minuta, u zavisnosti od odabranog hosting paketa.

Managed WordPress hosting Srbija - Uptime monitoring

U slučaju da vaš sajt iz bilo kog razloga bude nedostupan, naš tim će u roku od nekoliko sekundi dobiti automatsko obaveštenje o tome i odmah reagovati i raditi na identifikovanju i rešavanju problema.

Profesionalna WordPress podrška

Jako je bitno da u hosting provajderu imate iskrenog prijatelja koji perfektno poznaje WordPress. Podrška provajdera koji se bavi isključivo WordPress-om svakako će o tom sistemu znati više nego podrška provajdera koji hostuje i većinu drugih sistema.

Naša ekipa se sastoji od ljudi koji profesionalno i aktivno koriste WordPress duže od 7 godina. Pored odličnog poznavanja WordPress-a uvek ćemo pružiti svu moguću pomoć i to u roku od nekoliko minuta. Naše prosečno vreme odgovora na email/tiket podrške je 5 min., dok na livechat-u i telefonu odgovaramo u roku od nekoliko sekundi.

Managed WordPress hosting Srbija - Podrška

Ono što nas odvaja od većine drugih managed WordPress hosting provajdera, jeste to što se svakom klijentu posvećujemo kompletno. Bilo da je potrebna instalacija i podešavanje nekog dodatka ili teme, instalacija WordPress-a, manja izmena na sajtu ili bilo šta drugo – dovoljno je da kontaktirate našu podršku na jedan od ponudjenih načina i uputite konkretan zahtev.

Keširanje na nivou servera

Kao što sam napomenuo u prethodnom delu članka, keširanje WordPress-a radi daleko bolje ukoliko je ono konfigurisano na nivou servera. Managed infrastruktura koja hostuje samo WordPress sajtove je veoma predvidljivo okruženje i može se lako i uspešno konfigurisati kako bi svaka stranica sajta bila keširana na najefikasniji mogući način. Kao krajnji rezultat imamo ekstremno brzo učitavanje stranica i duže zadržavanje posetilaca na sajtu.

Manahost u svojoj infrastrukturi koristi aktivno Redis i FastCGI keširanje, u zavisnosti od sajta. Kao osnovni web server koristi se Nginx.

Bezbednost

Svakako jedna od najbitnijih stavki je bezbednost. Za razliku od tradicionalnog hostinga koji mora voditi računa o svim platformama koje hostuje, managed WordPress hosting mora voditi računa samo o propustima i pretnjama koje se odnose isključivo na WordPress.

Pored standardnih i preporučenih bezbednosnih podešavanja, svakodnevno pratimo i vesti o trenutnim pretnjama, propustima u dodacima i temama, i slično. U slučaju sigurnosnog propusta u nekom dodatku, isti ćemo rešiti postojećom sigurnosnom zakrpom ili kompletno onemogućiti taj dodatak na kompletnoj infrastrukturi dok se ne pronadje adekvatno rešenje, otkloni sigurnosni propust i dodatak ponovo omogući za korišćenje.

Staging sajt

Staging sajt je kopija javne verzije sajta na kojoj se mogu raditi izmene u dizajnu, testiranje novih dodataka, ažuriranje i slično – bez uticaja na javno dostupnu verziju sajta. Ovo otklanja svaku mogućnost da usled eventualne greške sajt bude nedostupan.

Nakon što na staing sajtu završite i testirate sve izmene, isti uz jedan klik može zameniti stari sajt.

Zašto je Manahost drugačiji od drugih managed rešenja?

Pre svega, mi smo odlučili da stvari uradimo malo drugačije i da sve usluge ka krajnjim korisnicima baziramo na ljudskom faktoru. Pored toga što smo se opredelili za hostovanje samo WordPress sajtova i kompletnu infrastrukturu optimizovali samo za WordPress, takodje smo odbacili sve poznate control panel alate (cPanel, Plesk i td.), s obzirom da su isti kreirani za hostovanje gotovo bilo kakvih skripti i većina modula u njima nije neophodna WordPress-u i predstavlja samo bespotrebno opterećenje.

Pored standardnih opcija koje smo već pomenuli, kod nas se “managed” u nazivu odnosi upravo i na ljudski faktor. Naime, umesto da imate pristup nekakvom control panel-u sa mnoštvom opcija koje treba da savladate i gde ćete sami preduzimati odredjene akcije (instaliranje novog WordPress-a, migracija, instaliranje SSL-a, backup i slično), dovoljno je da kontaktirate našu podršku sa odredjenim zahtevom i sve će biti završeno u roku od nekoliko minuta.

Ovakav način rada smatramo samo prednošću, a nikako nedostatkom i korakom unazad. Naš tim raspolaže svim alatima za brz i precizan rad, a vi sa druge strane imate profesionalca koji tačno zna šta radi. Ovime se otklanja mogućnost za sistemsku grešku, a i smanjuje nezaposlenost. 🙂

Zašto mi je managed WordPress hosting potreban?

Ukoliko imate sajt izradjen u WordPress-u i želite da budete sigurni da će uvek biti dostupan i bezbedan, a tehnička podrška uvek dostupna i usko specijalizovana za WordPress – ozbiljno razmotrite mogućnost korišćenja ovakve usluge.

U tekstu sam naveo nekoliko glavnih prednosti managed WordPress hostinga, kao i funkcionalne mogućnosti koje svakako nisu deo standardne hosting ponude.

Ne morate da brinete o updatu WordPress-a, bezbednosnim propustima, backup-u i slično. Vaše je da radite ono što najbolje znate, a naše da brinemo da vaš sajt bude uvek dostupan.

Budi u toku

Prijava na mailing listu.

Mailove šaljemo najviše jednom nedeljno. Odjava u svakom trenutku.

Podeli ovaj članak